Fiecare autor își dorește să aibă un manuscris fluid, cu ritm, care să fie citit și apreciat de public. De aceea, înainte de a-l trimite la o editură sau de a-l pregăti pentru publicare în regim self publishing, mulți scriitori apelează la un membru al familiei sau la un prieten și așteaptă opiniile lor.

Dacă ai de gând ca manuscrisul tău să ajungă la un nivel profesional ridicat și să devii un scriitor din ce în ce mai bun, vei avea nevoie de un editor independent. Fiind scriitoare, știu cât de dificil este să identifici greșeli într-un manuscris la care ai lucrat luni, poate ani de zile. Parteneriatul cu un editor independent oferă lucrării tale o nouă dimensiune și îți dezvăluie unghiuri diferite ale poveștii.

Am început să colaborez cu autori în 2016, iar de atunci mi-au trecut prin mâini zeci de romane din domenii diverse (SF, Fantasy, Parenting, Romance, Noir, Polițiste), cărți pentru copii, poezii și non-ficțiune (lucrări de disertație și de doctorat).

Dacă nu ai mai lucrat cu un editor până acum, dar vrei să știi exact cu ce se ocupă, mai jos am detaliat fiecare etapă.

Editare manuscris

Mă uit la imaginea de ansamblu, adică la problemele majore de structură: goluri în intrigă, greșeli temporale, legături între personaje și coerența acestora, ruperi de ritm, scene inutile, dar și la ușurința cu care se citește manuscrisul sau coerența stilului de scris. Această editare presupune primirea unui raport detaliat din partea mea, fără a nota manuscrisul pe margine.

Redactare

Redactarea înseamnă notarea manuscrisului pe margine. Este munca care se vede, cea concretă, unde lucrez la fluidizare, concizie, aleg formulări adecvate, tai repetițiile sau expresiile gândite în alte limbi, uniformizez timpii verbali, refrazez sau elimin cacofoniile și cuvintele redundante.

Corectură

Chiar dacă există programe de corectură, o corectură profesională în limba română nu se poate face utilizând soft-uri, ci literă cu literă, semn cu semn. Mă concentrez pe diacritice, semne de punctuație, spații, cratime, cuvinte legate sau dezlegate, tehnoredactare de text.

Prețuri

Prețul acestui pachet (editare, redactare, corectură) pleacă de la 1 leu / 100 cuvinte și poate ajunge la 10 lei / 100 cuvinte.

Fiind vorba despre o colaborare în mai mulți pași, suma totală poate fi achitată secvențial.

Colaborări

După ce manuscrisul este finalizat, trebuie să treci la pașii următori. Ai nevoie de cineva care să-ți creeze coperta, să-ți tehnoredacteze textul pentru tipar, să-ți tipărească cartea la prețuri excelente și să-ți realizeze e-book-ul sau audiobook-ul. Chiar să și-ți traducă manuscrisul. Lucrez de multă vreme cu Editura Virtuală și i-am recomandat tuturor autorilor cu care am colaborat.

Distribuție de carte

Pe 6 septembrie 2020, s-a lansat My Bestseller, primul marketplace online românesc dedicat în exclusivitate autorilor independenți și editurilor indie. Dacă vrei să-ți vinzi cartea în regim Print on demand și să ajungă la cititorii tăi fără să te ocupi de expediții, AWB-uri și facturi, My Bestseller este pentru tine. La fel cum este și pentru mine, fiindcă am cărțile acolo.

Editare de test

Ai nevoie de un editor, dar nu știi dacă eu sunt ceea ce cauți? Trimite-mi 30-50 pagini din manuscrisul tău și eu voi alege un fragment de aproximativ o pagină pentru a îl redacta gratuit.

Ce fel de editor sunt eu?

Unul care citește și scrie mult. Foarte mult. Am săptămâni când citesc și o carte pe zi. Știu ce înseamnă să publici o carte în regim independent și știu ce înseamnă să lucrezi cu o editură cunoscută în piață.

Sunt foarte atentă la detalii și nu sunt diplomată. Dacă ai nevoie ca cineva să-ți laude manuscrisul, îți recomand să alegi o persoană din familie. Ei sunt întotdeauna drăguți, pozitivi și te încurajează. Însă dacă vrei să înveți să devii un scriitor mai bun cu fiecare manuscris și să depășești tracul de început, atunci eu sunt persoana de care ai nevoie.

Te-ai hotărât?

Trimite-mi un mail și hai să ne cunoaștem!