CINE SUNT?
ȘI DE CE SCRIU POVEȘTI POLIȚISTE?
Pentru că am crescut printre mii de cărți, pentru că îl iubesc pe Nichita și pentru că atunci când am început să scriu (eram în liceu), nu m-am gândit nicio clipă că aș putea aborda un alt gen în afară de cel polițist sau crime și mistere.
Mai mult, sunt o fire curioasă, am o minte logică și îmi plac răsturnările de situație, dar și momentele emoționante care dau adâncime poveștilor.
Am fost întrebată de multe ori cum îmi vin ideile. De fiecare dată am răspuns că poate fi suficientă o frază pe care o aud sau un articol pe care îl citesc, ca să prind ideea din zbor. Restul se înlănțuie natural, dintr-o frază într-alta, dintr-o scenă într-alta. Atât de natural, încât cititorii mei nici nu știu când au ajuns la final și cum am reușit să îi conduc printre indicii, piste false și interogatorii până în punctul în care dezvălui cine este criminalul.
Cei care mă cunosc, știu că sunt veselă, pozitivă și amuzantă. Dar dacă mă vedeți citind despre criminali în serie, pistoale sau cine-știe-ce procedură criminalistică, să știți că mă documentez pentru următorul roman.
Când nu scriu povești polițiste, gândesc strategii de marketing, realizez planuri de comunicare sau redactez.
Iar dacă nu sunt la laptop, sunt pe motor, la volan pe serpentine, cu copiii în parc sau pierdută printr-un orășel, cu o cafea în față.
RECENZII
Curioși ce mi-au scris o parte dintre cititorii mei?
Șase păpuși Matrioșka – un roman polițist reușit! Nu știi ce urmează. Când te prinde povestea, dai pagina și vezi scris “a treia păpușă Matrioșka” și te fură acțiunea, și iar uiți că mai urmeaza niște păpuși și niște pagini care te lasă cu multe întrebări. Te scuturi, vrei să dormi dar ești curios, mai citești “un pic și gata” și ajungi să stingi veioza la 3 dimineața. Asta înseamnă Șase păpuși Matrioșka! Mi-a plăcut stilul Silviei, mi-a plăcut firul narativ, mi-au plăcut personajele. Și, mai ales, mi-a plăcut firescul din tot și toate. Fără exagerări, fără “momente moarte”, fără happy-end patetic.
Mi-a plăcut cum ştii să construieşti personajele, să le dai viaţă, personalitate. Ritmul e alert, te ţine în priză. Oferi cititorului piste, îl determini să-şi pună întrebări, îi oferi argumente pro şi contra pentru care ar putea fi criminal unul sau altul, foloseşti tehnica iluzionistului. Mi-a plăcut alternanţa cu povestirile scrise de doctor, apreciez foarte mult experimentele literare care aduc ceva diferit. Încă o dată, felicitări pentru carte!
Șase păpuși Matrioșka este un roman polițist clasic ca intrigă, construit prin tehnica “povestirii în ramă”. Limbajul este concis și direct, capabil să contureze scene puternic vizuale, însă fără a evidenția amănuntele grotești cu care ne-au deprins literatura și cinematografia americane. Acțiunea se desfășoară într-un crescendo susținut.
Şase păpuşi Matrioşka s-a potrivit ca o mănuşă aşteptărilor mele, căci am fost absorbită de acţiune încă de la primele pagini. Scenele şi imaginile vii, conturate în detaliu, schimbul fulgerător de replici, analiza minuţioasă a probelor şi rapiditatea cu care se desfășoară evenimentele, te duc cu gândul la un scenariu de film detectiv. Şase păpuşi Matrioşka este o lectură extrem de plăcută şi bine documentată, ce-ţi pune rotiţele în mişcare şi te face să devii un mic Sherlock Holmes.
Mi-a plăcut foarte mult faptul că povestea a avut mai multe fire spre rezolvarea puzzle-ului și că autoarea a reușit să facă un labirint cu mai multe înfundături. Pur și simplu am iubit fapul că fiecare înfundătură a fost întruchipată de o nouă moarte. O nouă victimă a lanțului de evenimente. Însă cel mai mult m-am bucurat că am făcut echipă cu Dumitrache și că m-am simțit ca un Watson în descoperirea criminalului.
Un foarte mare plus îl primește această carte pentru cele două domenii pe care le descoperă publicului larg: criminalistica și medicina legală. Am rămas plăcut surprinsă să regăsesc atâtea detalii exacte și am zâmbit de fiecare dată când am descoperit câte un termen de specialitate folosit corect. Nu mi-a fost cu putință nici măcar o secundă să ghicesc cine este criminalul. De fapt de fiecare dată când încercam să mă prind ce și cum sau când credeam că am o idee, ei bine, de fiecare dată era fix pe dos lucru care m-a făcut să-mi doresc să citesc cât mai mult.
Dragă Silvia, ne-ai făcut o mare bucurie cu cele Șase păpuși Matrioșka. La o primă parcurgere pe diagonală a textului, am sentimentul că descopăr un scriitor autentic al genului polițist, iar primul meu gând m-a trimis la George Sand, care s-a lansat în literatură într-o vreme când a trebuit să ascundă că este femeie, dar care s-a impus ca un scriitor de literatură universală. Soția mea și cu mine îți trimitem gândurile noastre de prietenie și prețuire și îți urăm un viitor cât mai frumos în lumea literelor.
Felicitări pentru un roman polițist de excepție! Felicitări pentru urzeala fină care întrețese toate intrigile secundare cu cea a unei anchete mai puțin convenționale, pentru documentarea minuțioasă și atenția la detalii!