Șase păpuși Matrioșka

 

Cezarina Nicolae - Revista de suspans

Șase păpuși Matrioșka este un roman polițist clasic ca intrigă, construit prin tehnica "povestirii în ramă". Limbajul este concis și direct, capabil să contureze scene puternic vizuale, însă fără a evidenția amănuntele grotești cu care ne-au deprins literatura și cinematografia americane. Acțiunea se desfășoară într-un crescendo susținut.

Dana Dumitru - Bookishstyle.ro

Şase păpuşi Matrioşka s-a potrivit ca o mănuşă aşteptărilor mele, căci am fost absorbită de acţiune încă de la primele pagini. Scenele şi imaginile vii, conturate în detaliu, schimbul fulgerător de replici, analiza minuţioasă a probelor şi rapiditatea cu care se desfășoară evenimentele, te duc cu gândul la un scenariu de film detectiv. Şase păpuşi Matrioşka este o lectură extrem de plăcută şi bine documentată, ce-ţi pune rotiţele în mişcare şi te face să devii un mic Sherlock Holmes.

Laura Gămulea - PeDiverse.ro

Șase păpuși Matrioșka – un roman polițist reușit! Nu știi ce urmează. Când te prinde povestea, dai pagina și vezi scris “a treia păpușă Matrioșka” și te fură acțiunea, și iar uiți că mai urmeaza niște păpuși și niște pagini care te lasă cu multe întrebări. Te scuturi, vrei să dormi dar ești curios, mai citești “un pic și gata” și ajungi să stingi veioza la 3 dimineața. Asta înseamnă Șase păpuși Matrioșka! Mi-a plăcut stilul Silviei, mi-a plăcut firul narativ, mi-au plăcut personajele. Și, mai ales, mi-a plăcut firescul din tot și toate. Fără exagerări, fără “momente moarte”, fără happy-end patetic.

Duca - Reader’s Republic

Mi-a plăcut foarte mult faptul că povestea a avut mai multe fire spre rezolvarea puzzle-ului și că autoarea a reușit să facă un labirint cu mai multe înfundături. Pur și simplu am iubit fapul că fiecare înfundătură a fost întruchipată de o nouă moarte. O nouă victimă a lanțului de evenimente. Însă cel mai mult m-am bucurat că am făcut echipă cu Dumitrache și că m-am simțit ca un Watson în descoperirea criminalului.

Teodora Mateoc - Zgomotul gândului

Un foarte mare plus îl primește această carte pentru cele două domenii pe care le descoperă publicului larg: criminalistica și medicina legală. Am rămas plăcut surprinsă să regăsesc atâtea detalii exacte și am zâmbit de fiecare dată când am descoperit câte un termen de specialitate folosit corect. Nu mi-a fost cu putință nici măcar o secundă să ghicesc cine este criminalul. De fapt, de fiecare dată când încercam să mă prind ce și cum sau când credeam că am o idee, ei bine, de fiecare dată era fix pe dos lucru care m-a făcut să-mi doresc să citesc cât mai mult.

Florea Oprea - autorul tratatului "Premisele naturale ale religiilor timpurii"

Dragă Silvia, ne-ai făcut o mare bucurie cu cele Șase păpuși Matrioșka. La o primă parcurgere pe diagonală a textului, am sentimentul că descopăr un scriitor autentic al genului polițist, iar primul meu gând m-a trimis la George Sand, care s-a lansat în literatură într-o vreme când a trebuit să ascundă că este femeie, dar care s-a impus ca un scriitor de literatură universală. Soția mea și cu mine îți trimitem gândurile noastre de prietenie și prețuire și îți urăm un viitor cât mai frumos în lumea literelor.

Lucian Dragoș Bogdan - autor romane polițiste

Mi-a plăcut cum ştii să construieşti personajele, să le dai viaţă, personalitate. Ritmul e alert, te ţine în priză. Oferi cititorului piste, îl determini să-şi pună întrebări, îi oferi argumente pro şi contra pentru care ar putea fi criminal unul sau altul, foloseşti tehnica iluzionistului. Mi-a plăcut alternanţa cu povestirile scrise de doctor, apreciez foarte mult experimentele literare care aduc ceva diferit. Încă o dată, felicitări pentru carte!

Laura Poantă, doctor în Medicină - autoarea mai multor volume de specialitate și traduceri

Bună ziua, am citit cartea, destul de întrerupt, recunosc, din cauza a numeroase alte "interferențe". Sună bine, frazele curg firesc, suspansul e bine întreţinut. Eu zic să mergeți cu încredere înainte pentru că este nevoie de romane polițiste românești și cred că o să fie bine primit. Ideea principală, însă, este că mi-a plăcut foarte mult, se citește cu mare plăcere. Așa că vă țin pumnii să iasă totul bine și să ne mai auzim!

Oana M. Ștefan - Booknation.ro

Pe lângă povestea bine scrisă, foarte bine documentată și plină de suspans, mi-a plăcut enorm și coperta romanului polițist. Scriitura este naturală, clară, fără împopoțonări inutile, care ar strica farmecul acțiunii. Mie această carte mi-a plăcut foarte mult. Nu se compară cu romanele extrem de încurcate sau thrillerele psihologice ale momentului. Dar are un vibe intrigant. Care te ține treaz la orice oră pentru a afla unde duce firul acțiunii și investigația poliției.

Mihaela

Draga mea, ți-am terminat cartea și mi-a plăcut tare mult! Cursivă, captivantă… Și da, m-am prins cine e criminalul înainte să se prindă comisarul, dar nu chiar de la început. Ești așa naturală și faină! Ți-a mai spus cineva că a lacrimat când a citit "Cuvânt de încheiere"? Ei, bine, eu am făcut-o…

Cătălina

Mulțumesc mult, Silvia! ❤ Mi-am dorit foarte tare cartea și ea mi-a trimis-o până aici, în celălalt capăt al Europei, în Portugalia. După ce o termin, postez și un review, dar voi nu mai așteptați și începeți să citiți, după putem schimba impresii și păreri.

Simona

Un roman incitant, fără a fi previzibil! L-am citit cu sufletul la gură, depășind cu mult ora de culcare pe care mi-o propusesem! Apreciez munca de documentare pentru a încadra acțiunea în real și notele/accentele personale – pe care nu este greu să le simți. Mi-a plăcut enorm! Pe când următoarea carte?

Alina

Am revenit cu păreri despre Șase păpuși Matrioșka. Nu mă așteptam să îmi placă un roman polițist (eu sunt o romantică incurabilă), dar surpriză: mi-a plăcut foarte mult. Este foarte bine scris, fără să se piardă detalii și chiar eram curioasa cine, cum, când, de ce. Și am aflat! Nu mă așteptam la finalul acela… dar, un final foarte interesant. O recomand tuturor celor care doresc puțin suspans! Felicitări, Silvia, pentru o carte foarte interesantă și foarte bine scrisă!!!

Grety

Eu nu dorm, citesc și este minunat ceea ce citesc! Mulțumesc din suflet pentru carte, este superbă! În noaptea asta nu dorm, plouă și cititul face bine, mai ales când cartea este scrisă cu atâta suflet! Ești minunată, Dumnezeu nu îi putea dărui lui Dragoș o soră mai bună și mai minunată ca tine! Te-a ales cu un motiv să fii sora lui! Vă pup, vă îmbrățișez și… aștept următorul roman!

Olivia

De două seri nu las cartea din mână! Este fain scrisă, firul poveștii este interesant și întretăierea planurilor faină. Un pic idealistă în ceea ce privește personajele (adică un senator cu conflicte de conștiință, mai rar), dar poate și acesta este farmecul, să ai personaje un pic neverosimile pentru România. Să te scoată din realitate.

Mirela

Gata! Foarte faină! Mi-a plăcut povestea, ritmul, stilul, iar povestirile doctorului Panait demențiale! Da, mi-am dat seama cine este criminalul, am bănuit dinainte și am fost sigură la pagina "(…)". Dar am rămas în priză până la final să înțeleg legătura. Mi-a plăcut foarte mult și abia le aștept pe următoarele! Felicitări!

Silvia

Silviuța, draga mea… bravo! Felicitări încă o dată!!!! Am citit-o repede cu drag și interes. Tutunul și bomboana mentolată m-au întors în timp, când eram puștoaică și citeam cazurile locotenentului Frunză – Haralamb Zincă. Sincer asta și voiam să simt, îmi place stilul lui și mai nou și al tău!!! Sunt curioasă cum mă ucizi în noua ta carte :)))) Felicitări și te recomand cu drag, mă laud cu tine la toți cunoscuții, ești un exemplu de ambiție și talent! Mult succes în continuare!!!!!

Alexandra

Curge bine cartea. Înlănțuirea păpușilor e delicioasă: e ca și cum ai citi mai multe povești în același timp, și totuși e una singură. Păpușile sunt precum destinele din carte: aparent fără legătură, dar, de fapt, un tot. E și coerentă. O zic așa, cu emfază, pentru că sunt multe detalii cărora le-am ținut ritmul cu ajutorul stilului tău. Ți-am zis că nu citesc romane polițiste, dar mi-a plăcut. Mult. A fost atât de vizuală precum un serial de CSI sau NCIS sau… Criminal Minds. Mi-am imaginat, pur și simplu, scenele. Și Sibiu. Ador Sibiul. E și orașul meu preferat (alături de Brașov). Silvia, ești și e minunată cartea! Felicitări!

Mădălina

Bună! Am citit-o. M-a atras, m-a prins, nu mi-am dat seama cine este criminalul decât atunci când (…). Mi-au plăcut și povestirile, nu pricep de ce l-ai omorât și pe (…)! Multe detalii atent verificate. Aștept următoarea carte. Felicitări și succes!

Alina

O carte interesantă care mă provoacă în fiecare dimineață și uit că sunt în metrou pentru 20 de minute. Mulțumesc, Silvia, trece-mă pe lista de fani și pentru următoarele!

Carmen

Felicitări, Silvia, pentru carte! Îți garantez că e bună dacă în prag de declarații am stat aseară până la 2 și dimineața m-am trezit la 5:30 ca să mai citesc până la 06:30.

Iulia

Trebuie să-ți spun că este genial scrisă, jos pălăria, doamnă! Dacă o carte nu mă prinde din primele 10 pagini, atunci pe mine m-a pierdut… La cele Şase păpusi Matrioșka, m-ai prins din prima. Aștept cu nerăbdare să o pot termina week-endul ăsta! Este foarte-foarte faină! Atât voiam să-ți spun.

Mihaela

Am terminat cartea aseară! Excelentă împletitură! Azi mă apuc de cadoul primit, povestirea Jinx. Să nu mă uiți la următoarea carte!

Irina

Bună, să știi că am terminat cartea ta ultrarapid, în vreo două zile. Mi-a plăcut, mi se pare că e foarte tare că ai reușit să scrii o primă carte așa reușită. Nu am bănuit criminalul până în momentul în care (…). Îmi place mult stilul în care scrii, neîncărcat și explicit, nu face cititorul să piardă timpul cu descrieri și detalii plictisitoare sau fără rost. Adică cel puțin pentru felul în care citesc eu o carte (nerăbdătoare să aflu finalul), e perfect. Și Jinx a fost funny, prea scurtă însă… Aștept următoarele tale creații cu mare interes! Felicitări înca o dată!

Alina

Mi-a plăcut foarte mult, ți-am spus că sunt o devoratoare de povești polițiste. Întâmplarea face să cunosc unele dintre locațiile din Sibiu și București și dacă închideam ochii, mă transpuneam în poveste. Mi-a plăcut că e foarte ancorată în timpul prezent. Simți că trăiești alături de personaje. Referitor la dedicarea cărții tatălui tău, este cel mai frumos cadou pe care i l-ai fi putut face. Te pup și te îmbrățișez cu cel mai mare drag și chiar îmi pare rău că în cei doi ani cât am locuit în București nu am ajuns să ne cunoastem personal, sunt convinsă că am fi fost foarte bune prietene!

Maria

Este superbă cartea, ești foarte tare! Cuvintele mele nu ar putea exprima părerea mea despre această carte și autoarea ei! Felicitări! Îți mulțumesc că am avut ocazia să o citesc și să mă las captivată atâtea ore de firul acțiunii. Îți doresc să publici cât mai multe cărți, cel puțin la fel de frumoase ca aceasta! Aștept cu nerăbdare următoarea carte!

Victoria

Abia acum am timp să citesc și deja îmi pare rău că nu am făcut-o până acum. Am vreo 10 persoane în fața mea (la coadă la Poliție) și parcă merge prea repede, iar eu citesc mult prea încet. Minunat de captivantă! Mulțumesc, Silvia!

Mirela

Cele 6 păpuși citite doar cu pauză de masă și messenger. Zilele astea îmi fac timp pentru Peru. A, ar fi mișto o ecranizare. Spor în toate!

Eliza

Acum mă duc acasă de sărbători și recuperez cartea! Părinții au blocat-o până acum, au citit-o ei întâi și sunt fani declarați! Congratulations pentru noul roman, am urmărit intens post-urile pe FB, cu cât avansai în fiecare zi. Aș vrea și eu să am așa o disciplină! Mă uit si pe site, mersi mult de link, de-abia aștept să citesc! Spor la numărul 3!

FilmeCărți.ro

Scenariul este unul studiat, cu elemente introduse treptat pentru ca cititorul să nu identifice criminalul din prima, cu povestiri-surpriză introduse în scenariul principal, care atrag atenția de la identificarea criminalului și care îndreaptă atenția spre ceea ce par mai multe fire narative. (...) Considerând că nu am citit prea multe romane polițiste (poate unul sau două), a fost o plăcere să fac cunoștință cu acest gen prin intermediul unei autoare autohtone, autoare ce m-a ajutat să arunc o privire în domenii total necunoscute mie până acum. Un roman ce se citește ușor și care nu permite autorului să se renunțe la el până când ucigașul nu este descoperit!

Jovia

Am terminat aseară de citit. Nu am putut să o las din mână până nu am ajuns la final. Da, este scrisă de o româncă și da, este un roman polițist. O recomand celor pasionați în acest gen. Este scrisă foarte bine, iar curând va apărea și recenzia ei pe blogul nostru. Foarte bine scrisă, foarte bine gândită. Felicitările ​mele sincere, Silvia!

Paul

Mulțumesc pentru povestirea JINX. Mi-a plăcut. Am citit romanul ȘASE PĂPUȘI MATRIOȘKA, care mi-a plăcut foarte mult și ca urmare am comandat și romanul MOARTE ÎN PERU. Sunt deja fanul dvs. Îmi place enorm stilul dvs. reconfortant și documentat în același timp, dar plin de mister și suspans.

Mihai Musceleanu

Bună Silvia, la trei ani și câteva zile de la acordarea autografului, i-am împrumutat Matrioșcele (îmi place aista formă de plural) tatălui meu. Absolut încântat atât de scriere cât și de tehnoredactare. Ai un nou fan! Felicitări!

Raimonda

Oooo, dar cât de vizual scrii! Parcă mă uitam la un film. Nu sunt amatoare de romane polițiste, dar n-am lăsat-o din mână decât să mănânc, și m-am trezit mâncând repede-repede, ca să mă întorc la ea. Și nu, nu mi-am dat seama cine e criminalul. Concluzia: mai vreau!

Radu

În acest week-end, printre Mării, Mariane și Marini, am citit cele 6 păpuși. Citit ușor, fără sforțări. Firul epic decurge fluent și te ține în priză. N-am simțit (ca la alte lecturi) nevoie de „pe repede inainte”, să citesc vreun paragraf „în diagonală”. Cartea m-a captivat și chiar mi-au plăcut „păpușile”. Scurte, cât să nu uiți de unde ai plecat, legate cumva și interesante ca subiect și prezentare. Personajele sunt conturate frumos, evoluează firesc. (...) Mi-a plăcut implicarea părții medico-legală. Mi-a amintit de Duck și NCIS (serialul de la televizor). Adică detectivii nu sunt singuri pe urme și au un sprijin pe care nu l-am mai întâlnit în alte povești polițiste. Iarăși interesantă atmosfera creată: iarnă viscolită, friguroasă, zăpadă. Rar am întâlnit în lecturile de gen această atmosferă. Se sincronizează cu subiectul trist și melancolic. Cât despre criminal, e bine „ascuns”. Primele indicii (...) apar destul de târziu (...). Sigur că o carte se poate scrie într-o mulțime de feluri. Mie unul felul „acesta” mi-a plăcut. Deosebit de ce am citit până acum, lucru care mi-a plăcut și mai mult. Vă mulțumesc și, cum apuc, dau o raită și în Peru.

Moarte în Peru

Daniel

O "polițistă" cu ștaif ce se termină abrupt, tăindu-ți răsuflarea. O desfășurare cu ramificații fine, într-un paradis amorțit de soare și culoare locală. Mi-aș fi dorit să continue, povestea e desenată frumos, imersiv. Te cucerește. Aștept nerăbdător următoarea aventură a eroinei!

Teodora Matei, autoare romane polițiste

Felicitări pentru un roman polițist de excepție! Felicitări pentru urzeala fină care întrețese toate intrigile secundare cu cea a unei anchete mai puțin convenționale, pentru documentarea minuțioasă și atenția la detalii! Dacă aș fi citit cartea cu ceva vreme în urmă, aș fi spus: când mă fac mare vreau să fiu Angela Brumaru! Tânăra jurnalistă de investigații e frumoasă, deșteaptă, dezinhibată. E un personaj extrem de credibil ce reușește să descurce ițele încurcate ale unor morți suspecte. (...) Folosirea timpului prezent, o caracteristică a ta, impune ritmul alert al întregului roman, indiferent de momentul acțiunii. Nu știu cum a fost scrisă, dar cartea se citește cu piciorul pe pedala de accelerație. (...) Mi-a plăcut naturalețea cu care sunt descrise străduțele ori localurile peruane, dovadă a unei cercetări extrem de minuțioase. Am remarcat tușele ce individualizează personajele, conferindu-le cel puțin o caracteristică proprie.

Lucian Dragoș Bogdan, autor romane polițiste

Mi-a plăcut foarte mult documentarea, oferă romanului o consistenţă foarte solidă, serioasă. Modul în care jonglezi cu suspecţii e foarte bine realizat. Angela e un personaj excelent creionat, are o personalitate foarte bine conturată. În acest roman, faci ce ştii tu mai bine: transformi totul în acţiune în stare pură, trecând de la o enigmă la alta, călăuzindu-ți cititorii pe urmele prezumtivilor suspecţi. Îți permiți chiar luxul de a construi fişe ale acestora – planşe pe care Angela trece argumente pro şi contra. Joci cu cărţile pe faţă, cu alte cuvinte, ceea ce nu poate constitui decât un veritabil deliciu pentru amatorul de literatură detectivistă. Crimele sunt atent construite, investigaţia pune piesele de puzzle una lângă alta, căutând tabloul final. Deci... aştept în continuare aventurile Angelei.

Alexandra

Să știi că îmi place maxim cartea!

Carmen

"Moarte în Peru" este un roman polițist care, după părerea mea, ar putea să facă parte cu succes din seria celor mai citite și mai vândute cărți din lume! Draga mea Silvia, m-ai ținut în suspans și m-ai captivat total de la prima pagină până la ultima! Mă declar cititoarea ta fidelă! Abia aștept să apară următorul tău roman din seria pe care doar ce ai început-o! Recomand cu toată inima lectura acestui roman deosebit de captivant! Iar ție, draga mea, îți doresc să ai inspirație divină și la cât mai multe romane publicate!

Mihaela

Silvia, am terminat cartea. Îți spun că am fumat fiecare țigară împreună cu Angela! Și sunt bucuroasă să aflu că urmează și alte aventuri... Altfel îți spuneam că m-am întristat când s-a terminat acțiunea. Deci, spor la scris!! Și aștept cu nerăbdare să văd ce a mai făcut nebunel... Că eu așa îi spun Angelei. 🙂

Cezarina Nicolae - Revista de Suspans

La două săptămâni de când l-am terminat de citit, primul lucru care îmi vine în minte este că "Moarte în Peru" face parte din categoria aceea a romanelor care te bântuie, te râcâie pe neuroni dacă le lași din mână și nu afli degrabă ce se întâmplă mai departe. Îmi vine greu să fac un top al elementelor care m-au atras: misterul specific unor căutători de comori, decorul exotic, evenimentele și procedurile criminalistice bine documentate, personajele memorabile, ritmul alert cu care se succedă evenimentele. Singurul asupra căruia am păstrat câteva rezerve este tocmai personajul principal, Angela Brumaru, care, deși m-a convins să empatizez cu cauza ei (găsirea criminalului care i-a ucis prietena), nu a reușit să mi se facă plăcută ca femeie. Desigur, este doar o primă impresie, aștept următorul roman din serie pentru a o întări sau, dimpotrivă, pentru a o distruge.

Mirela

Mi-a plăcut cartea foarte mult, m-a ținut cu sufletul la gură. Mi-au plăcut descrierile locurilor. Personaj interesant Angela Brumaru, aștept să văd unde va mai călători și cum va rezolva și alte cazuri. Felicitări!

Anca

Titlul este destul de sugestiv, nu? Vă spun eu că și conținutul este criminal! Este prima întâlnire cu autoarea, dar cu siguranță rămâne una memorabilă. Nu menajează cititorul, nu îl lasă să respire, să doarmă sau să se gândească la altceva în afară de carte, de geoglife și de criminal.

Mariana

Dragă Silvia, iată că am terminat volumul pe care l-am luat la Gaudeamus și pe care am avut norocul și plăcerea să-mi oferi un autograf. Mi-a plăcut. L-am purtat cu mine prin China și l-am terminat de citit în avion. Așa cum mi-ai urat în autograf - mi-a adus aminte de vacanța din Peru. În plus, mi-a adus aminte că ar trebui să mă grăbesc să scriu și eu. În consecință, cartea ta este o lectură placută și instructivă. Felicitări!

Paul

Mulțumesc pentru povestirea JINX. Mi-a plăcut. Am citit romanul ȘASE PĂPUȘI MATRIOȘKA, care mi-a plăcut foarte mult și ca urmare am comandat și romanul MOARTE ÎN PERU. Sunt deja fanul dvs. Îmi place enorm stilul dvs. reconfortant și documentat în același timp, dar plin de mister și suspans. Am citit romanul dvs. Moarte în Peru și, așa cum mă așteptam, nu m-a dezamăgit. Comparativ cu primul dvs. roman, Șase păpuși Matrioșka, care este un roman polițist clasic, al doilea roman este mai spre thriller. Mi-a plăcut pista falsă cu prima crimă și de asemeni misterul comorii care a însoțit toata acțiunea cărții. Finalul este bun, chiar neașteptat. Apreciez și faptul că folosiți just notele de subsol atunci când textul o cere (nu toți autorii fac asta). Aștept cu nerăbdare următorul dvs. roman, pe care sper sa-l achiziționez cu autograf.

Ana

Pe lângă faptul că schema “cine-i criminalul?” îi iese excelent, Silvia pare să fie şi o fanatică a acţiunii, că nu te lasă să respiri neam. Volumul începe abrupt cu o crimă pe străduţele din Nazca şi aşa o ţine până la final! În plus, nici trecutul Angelei nu e chiar cel mai plictisitor din lume :), unde mai pui că totul se petrece în oraşul devenit celebru în toată lumea datorită geoglifelor vechi de două mii de ani!

Radu

Mai târziu, dar în final am reușit să-mi găsesc timp și pentru „Peru”. Sigur e scrisă tot de dumneavoastră? (glumesc, desigur) Alt tempo, alt narativ, personaje creionate treptat (descrise succint la început și dezvăluite pe parcurs - vă place Rodica Ojog-Brașoveanu, am bănuit până am găsit și referirea la Melania Lupu 🙂). Poate un pic prea precipitată încrederea în știrist și a poliției în Angela, dar merge. Suspans continuu, încurcături, când crezi că în sfârșit... constați că nu e chiar așa. Am citit cu plăcere și această carte. Te ține în priză și te incită să mergi mai departe. Nici nu mi-am dat seama când am întors foile. Un pic dezamăgit că n-am aflat ce s-a întâmplat cu expediția. Era ea secundară, dar a ținut un pic pasul și m-a lăsat în ceață. Poate un mic epilog, câteva rânduri, că dacă a început cu ea, aș fi vrut să se termine în vreun fel. Sau a fost lăsată la liberul arbitru al cititorului... sau aventurile următoare o vor continua... Vă mulțumesc și aștept să văd ce surprize ne mai rezervă Angela.